
Kek span coklat

Kek span vanila
Bahan :
250gm tepung campuran span(coklat atau vanila)
4 biji telur gred A
50 ml air
50 ml minyak jagung
Cara:
1. Putar tepung campuran bersama telur sehingga agak kembang.
2. Masukkan air dsan putar lagi sehingga gebu dan pekat.
3. Perlahan-lahan masukkan minyak jagung,gaul rata.
4. Tuang dalam loyang yang telah dialas dengan kertas minyak saiz 9 inci.
5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 50 minit.
6. Apabila telah masak,keluarkan daripada loyang,biarkan sejuk dan bolehlah dihias.

Chocolate de cocoa tart
Bahan-bahan :
Pastri:-
220 gm butter
145 gm gula icing
1 bj putih telur
465 gm tepung gandum
Inti :-
220 gm cooking chocolate
55 gm gula kastor
170 gm susu segar
21 gm tepung jagung
100 gm fresh cream ( x perlu dikembangkan)
3 gm serbuk agar-agar
5 gm serbuk koko
Mousse :-
100 gm cooking chocolate
60 gm susu segar
1 gm butter
250 gm fresh cream (pukul hingga kembang)
Cara :
1. Pukul mentega dan gula icing hingga sebati, masukkan putih telur dan perlahan-lahan masukkan tepung.
2. Tekan doh dalam acuan tart, bakar pada suhu 175 celcius selama 15-20 minit.
3. Apabila masak, keluarkan pastri dan biarkan sejuk.
4. Masak bahan inti hingga mendidih.Angkat dan biarkan seketika sehingga suam.
5. Untuk mousse, guna cara double boil.panaskan butter dan susu segar,masukkan cooking chocolate dan kacau hingga sebati.campurkan bahan ini dengan fresh cream yang telah dipukul kembang.
6. Paipkan inti ke dalam pastri..kemudian paipkan mousse.Hias mengikut citarasa sendiri.
Bila sdh cuba, pls bagi maklumbalas ok.
0 comments:
Post a Comment